Ekim 2014 Faaliyet Raporu

Trans Terapi Toplantıları Devam Ediyor

SPoD’dan Hayat Çelik’in ve Uzman Psikiyatrist Dr. Seven Kaptan’ın gönüllü işbirliğiyle Şubat 2013’ ten itibaren her ay düzenli olarak gerçekleştirilen Trans Terapi Toplantıları’nın on sekizincisi, 8 Ekim Çarşamba günü SPoD ofisinde 15 kişinin katılımıyla gerçekleşti.

Grup terapisi; trans bireylerin yaşadıkları sorunlar etrafında ortak bir dayanışma duygusu geliştirmeleri, bilgi ve deneyim paylaşımlarında bulunmaları ve geçiş süreçlerini bu vesileyle daha kolay tamamlamaları amacıyla düzenleniyor.

Her ayın ilk çarşambası SPoD ofisinde 19.00 – 20.30 arasında gönüllü olarak gerçekleştirilen toplantılara, katılımın sınırlı olması sebebiyle katılmak isteyenlerin transterapi@spod. org.tr adresine yâda 0530 952 80 77’ye katılım durumlarını iletmeleri gerekiyor.

SPoD Engelli LGBTİ Çalışma Grubu, Gönüllülerle Buluştu

SPoD Engelli LGBTİ Çalışma Grubu Gönüllüler Buluşması ilkini gerçekleştirdi. Çalışma grubu engelli LGBTİ’leri bir araya getirmek, problemlerini konuşmak, yeni dönemde yeni projelere adım atmak için bir araya geldi. Yüksek katılımlı toplantı sonrası gönüllü ekip hızla çalışmalara başladı. SPoD Engelli LGBTİ Çalışma Grubunun çalışmalarını ve etkinliklerini görmek için http://engellilgbti.tumblr.com/ ve https://twitter.com/engellilgbti sayfalarını takip edebilir, gönüllü olmak için engellilgbti@spod.org.tr adresine mail atabilirsiniz.

SPoD LGBTİ Yönetim Kurulu Üyesinin de Aralarında Bulunduğu LGBTİ Temsilcileri Hayat TV’ye Konuk Oldu

SPoD Yönetim Kurulu Üyesi Rozerin Seda Kip, Psikiyatri Uzman Dr. Seven Kaptan ve LGBTİ Bireylerin Aileleri ve Yakınları Grubu (LISTAG) ile beraber 20 Ekim’de Hayat TV’de Ekmek ve Gül Programı’nda LGBTİ’li bireyleri ve LGBTİ hareketini konuştular. Programı aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz:

SPoD LGBTİ, Meis Sitesi Davasının Takipçisi

Avcılar Meis Sitesi davasının duruşması 22 Ekim’de Küçükçekmece 9. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Davayı SPoD LGBTİ’den Av. Rozerin Seda Kip, Av. Fırat Söyle ve SPoD LGBTİ Hukuk ve Adalete Erişim Alan Koordinatörü Av. Ezgi Şeref takip ettiler. Herhangi bir güvenlik tedbirine ihtiyaç duyulmadığı halde, mahkeme izleyicilerin ve basın mensuplarının salondan dışarı çıkarılmasını istedi. SPoD LGBTİ avukatları duruma itiraz ettiler, fakat itiraz mahkeme tarafından reddedildi ve avukatlar ile taraflar dışındaki herkes mahkeme salonundan çıkarıldı.

Mahkemeden bu duruşmada da karar çıkmadı. Duruşma 13 Şubat 2015 sabah 10.30’a ertelendi.

SPoD LGBTİ, Bahar Seminerinin İkincisini Düzenledi

SPoD LGBTİ Akademik Çalışma Grubu 25-26 Ekim Tarihlerinde Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fındıklı Kampüsü’nde Bahar Semineri’nin ikincisini düzenledi.

İki gün süren ve altı sunumun yapıldığı seminere birçok okuldan ve örgütten katılımcılar yer aldı. Seminerin ilk oturumunda Maltepe Üniversitesi Sosyoloji bölümünden Mehmet Bozok ‘erkeklik’ üzerine yaptığı çalışmalardan bahsetti. Aynı günün ikinci oturumunda Marmara Üniversitesi’nden Selin Pürselim Arning, ‘Tescil edilmiş hayat ortaklığı’ndan bahsetti. Günün son oturumunda Laden Yurttagüler, ‘1950’ler Türkiye’sinde ‘doğal olmayan’ cinsellikler ve cinsiyet kimlikleri’ni anlattı.

2.Günü Burcu Şenel ‘in ‘Kadınları Seven Kadınlardan Sesler: Cinsel Yönelim Ayrımcılığı ve Direniş’ sunumuyla başladı. Sonrasında Serdar Soydan, Tanzimat ve erken Cumhuriyet dönemi edebiyatından LGBT temsil örnekleri verdi.Seminerin son oturumunda T-Der avukatı Sinem Hun, Medeni Kanun’da bulunan ‘cinsiyet değiştirme’ maddesinin bölümlerini interaktif bir şekilde dinleyicilerle tartışmaya açtı.

Bahar Seminerlerinde LGBTİ çalışmaları alanında deneyimli birbirinden değerli araştırmacılar ve akademisyenler yer aldı. Seminer bitiminde katılımcılara sertifika verildi.

SPoD, Bahar Seminerleri’nde Türkiye’de LGBTİ çalışmaları alanında üretilen özgün çalışmaları ilgililerle buluşturmayı ve bu çalışmalardan hareketle LGBTİ çalışmalarına ilişkin akademik tartışma yürütecek bir alan açmayı hedefliyor. Bu alandaki çalışmalara dâhil olmak isterseniz akademi@spod.org.tr adresine talebinizi iletebilirsiniz.

SPoD LGBTİ, Ruh Sağlığı Uzmanlarına Yönelik Bir Çalıştay Düzenledi

SPoD LGBTİ, İstanbul Bilgi Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programı İşbirliği ile,  ilk serisini 2013 yılında gerçekleştirdiği ruh sağlığı alanında çalışan uzmanlara ve öğrencilere yönelik “Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği ile İlgili Başvuruların Ele Alınması”  başlıklı 40 saatlik çalıştay serisinin  birinci kısmını 25-26 Ekim’de İstanbul Bilgi Üniversitesi Santral Kampüsü’nde gerçekleştirdi.

Çalıştayın ikinci kısmı: 6-7 Aralık’ta Cinsel Yonelimle İlgili Degerlendirme ve Izlem (2. Bölüm)” konu başlığında gerçekleşecek. 3 haftalık program sonunda katılımcılara katılım belgesi verileceği çalıştayla ilgili sorularınız için psikoterapi@spod.org.tr adresine yazabilirsiniz.

SPoD LGBTİ’nin Desteğiyle, Trans Bireylere Yönelik Hazırlanan, Nefret Cinayetlerine Dair Soru Önergesi Melda Onur Tarafından Meclise Sunuldu

CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, son zamanlarda yaşanan trans cinayetlerini meclis gündemine taşımak için TBMM Başkanlığı’na  bir soru önergesi sundu.

SPoD LGBTİ ile ortak hazırlanan önergede, özellikle trans bireyleri hedef alan saldırılara her geçen gün bir yenisinin eklendiğini belirten Onur, Yeni yasama döneminde LGBTİ bireylere yönelik saldırıların nefret suçu kapsamına alınmasına ilişkin ek bir düzenleme öngörülmekte olup olmadığını da soru önergesi kapsamında dile getirdi. Soru önergesi metnine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

Üçüncü Uluslararası İnterseks Forumu Bildirgesi Türkçe ’ye Çevrildi

Bu yıl 10. kez gerçekleştirilen 26 Ekim İnterseks Farkındalığı Günü vesilesiyle, interseks bireylere yönelik ayrımcılık ve hak ihlallerine dikkat çekmek, interseks hakları mücadelesine destek vermek amacıyla 2013 yılında yayınlanan Üçüncü Uluslararası İnterseks Formu Bildirgesi‘ni SPoD LGBTİ Siyasi Temsil Alan Koordinatörü Sezen Yalçın Türkçeye çevirdi. Bildirgeye aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

SPoD  “Vatandaşlık Destek Hizmetleri: Avrupa’dan örnekler ve Türkiye için olanaklar/kısıtlar” toplantısına katıldı

Sivil Toplum Geliştirme Merkezi ve Kapasite Geliştirme Derneği tarafından 30 Ekim 2014 tarihinde Ankara’da düzenlenen “Vatandaşlık Destek Hizmetleri: Avrupa’dan örnekler ve Türkiye için olanaklar/kısıtlar” konulu seminer ve tartışma toplantısına; SPoD LGBTİ Medya Koordinatörü Sıla Sezge Çınar katıldı.

Toplantıda, İngiltere ve İrlanda vatandaşlık hizmetleri sunumlarını gerçekleştiren, Anthony Valcke (Hukuk Danışmanı, European Citizen Action Service (ECAS), Brüksel) ve Noeleen Adams (Geliştirme ve Destek Müdürü, Law Centres Network, İngiltere) ile Türkiye’deki vatandaşlık hizmetleri bağlamında LGBTİ hakları tartışıldı.

İstanbul Bilgi Üniversitesi İnsan Hakları Merkezi’nin de katkılarıyla; bilgi verme, danışma ve aktif yardım konularında toplantıya katılan kurum ve kuruluşlar arasında bilgi aktarımı gerçekleştirildi.

SPoD Kartal Eğitim-Sen Şubesindeydi

SPoD, Uzman Psikiyatr Dr. Seven Kaptan ve Listag grubu üyesi Şule Ceylan ile birlikte Eğitim Sen Kartal şubesine konuk oldu. 30 Ekim tarihinde gerçekleşen Cinsel Kimlikler başlıklı toplantıya yaklaşık 40 kadar öğretmen katıldı ve okulda LGBTI öğrencilerle yaşadıkları deneyimleri dillendirdiler.

Toplantıda LGBTI hareketinin genel kavramları, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğinin gelişim süreci ve tıp biliminin tarih boyunca cinsel yönelim ve cinsiyet kimliklerini farklı değerlendiriş süreçleri konuşuldu. Şule Ceylan Listag’ın çalışmalarını kendi deneyimlerinden yola çıkarak anlattı, öğretmelerin LGBTI çocuğu olan veliler ile nasıl ilişkilenmeleri gerektiğine dair ipuçlarını “Benim Çocuğum” belgeselinden yola çıkarak örnekler ile açıkladı. Sendika LGBTI hakları ile ilgili “Benim Çocuğum” belgesel filmi gösterimi eşliğine bir etkinlik daha yapmayı planlıyor.

Derneğimize üye olmak için TIKLAYIN!

Raporu PDF Formatında Okumak İçin TIKLAYIN!